2012/06/21

Cherry Time!


It’s cherry time!
Cherries are one of my favourite fruit.. I’d love to eat this fresh, firm,  juicy fruit all year round but unfortunately they’re only in season now. I usually  buy my cherries in Brendola a small attractive town tucked away in the Berici Hills.
E’ tempo di ciliegie! 
Adoro le ciliegie e in questo periodo ne faccio scorpacciate. Di solito acquisto le mie ciliegie direttamete dal produttore a Brendola, uno degli angoli più suggestivi e seducenti dei Colli Berici

Some news about Brendola:
Brendola is situated at about 8 miles south west of Vicenza in a privileged position, embraced by the green Berici Hills.  
On Mount Comunale, overlooking the town, is situated the beautiful 18 holes golf course “Colli Berici” from where one can enjoy the views of the surrounding countryside  and  the Venetian pre-alps. Road cycling and mountain  biking  are  very popular in this part of Vicenza.  The area is blessed with  really exceptional scenery, so  when I want  to  get  away from the hustle and bustle  of  the   city I come here  to  cycle  or just  to walk around  in the  countryside  listening  to  the  sounds  of nature.  I always feel a lot better after a  long walk!  
Brendola si trova a circa 13 km a sud ovest di Vicenza in una posizione privilegiata,  abbracciata dai Colli Berici. Sul Monte Comunale, che domina  la città, si trova  il bellissimo campo da golf  da 18  buche “Colli Berici” da dove si può  godere la vista sulla campagna circostante  e  le  prealpi venete.  Il ciclismo su strada e  la mountain  bike  sono  molto  popolari  qui.  L’area gode d'uno  scenario davvero eccezionale  e  molto spesso  quando  voglio  fuggire dal  trambusto  della  città   vengo  qui  con  la  mia  bici  o  semplicemente  per  passeggiare  ascoltando  i  suoni  della  natura.  Mi   sento sempre  molto  meglio  dopo  una  lunga  passeggiata!    
          Trees loaded with plump, luscious-looking cherries
           Alberi stracolmi di ciliegie pronte per la  raccolta  

             The lovely cottage where I buy the cherries
           Il grazioso “rustico” dove compro le ciliegie

              Vineyards and the rolling hills of Brendola
                  I vigneti e le dolci colline di Brendola

                            A  good supply of cherries!          
                          Una bella scorta di ciliegie!
 
I recently tasted a dessert made with cherries  cooked in red wine. With the approaching  of  summer I always  have ice cream  in the fridge  so  these  “boozy cherries” are  going  to  be  perfect as  a  topping  for  vanilla  ice  cream!
Here’s  the  recipe:
Wash and pit  a  kilo  of  cherries.  Bring  to  a  boil  7dl  of  red  wine  with  3  tablespoons  of sugar.  Add  the  cherries  and  cook   for  4  minutes.  Remove  the  cherries   with  the  aid  of  a skimmer  and set  them  aside.  Continue  cooking  until  the  liquid  has  reduced  to  1/3, becoming  syrupy.  Remove  the  syrup  from  the  heat  and  add  the  cherries.  Let  cool  and  then  serve  alone  or accompanied  with  ice  cream.  You can also make the syrup a little spicy by adding half a teaspoon of cinnamon  and three cloves while cooking.

Recentemente ho assaggiato  un  fantastico dessert fatto con le ciliegie cotte nel vino rosso. Con l’avvicinarsi della bella stagione il gelato non manca mai in casa mia e quindi queste “ciliegie ubriache” andranno benissimo nell’accompagnare il gelato alla panna. E’  una  ricetta  veramente  facile , veloce e  sfiziosa  e quindi  vorrei  condividerla  con  voi.  La ricetta originale prevede l'aggiunta di cannella in polvere e tre chiodi di garofano, ma a me piace semplicemente così:
Lavate  e  snocciolate  un  kg.  di ciliegie.  Portate  ad  ebollizione   7dl  di vino  rosso  con  3 cucchiai  di  zucchero.  Unite  le  ciliegie  e  cuocetele  per  4 minuti  circa.  Togliere  le  ciliegie  con  l’ausilio  di  una schiumarola e  tenetele   da  parte.  Proseguite  la  cottura, finché  il  liquido  si  sarà  ridotto  ad  1/3,  diventando  sciropposo.  Togliete  dal  fuoco  e  aggiungete  le  ciliegie  allo sciroppo.  Lasciare  raffreddare  e  servite  da  sole  o  accompagnate  al  gelato. 

           The red wine  enhances the flavour of the cherries
              Il vino  rosso  esalta  il  sapore  delle  ciliegie

No comments:

Post a Comment